Fotó: Kleb Attila

Dokumentumfilm Gabriel García Márquezről

2014-ben egy kisebb táskába összepakolt felszereléssel egyedül elindultam Kolumbiába, a Karibi partvidékre, hogy kamerámmal nyomába eredjek egyik régi kedvenc írómnak, Gabriel García Márqueznek. Előző évben az ő újságírói alapítványánál (FNPI) voltam ösztöndíjas. Akkor felejthetetlen három hetet töltöttem Márquez életének három legfontosabb helyszínén (Cartagena, Barranquilla, Aracataca), s elhatároztam, visszamegyek és megpróbálom megörökíteni kamerámmal azt, ami az ottlétem alatt rabul ejtett.

Indulásom előtt két héttel az író meghalt Mexikóban. Ez átírta az utamat, és a spontán alakuló forgatókönyvet is. Sok időt töltöttem öccsével, Jaime García Márquezzel, húgaival, Aidával és Lígiával, egyik gyerekkori pajtásával, Señor Joaquínnal, és még sok olyan emberrel, aki valamilyen módon kötődött Gabriel García Márquezhez, ahogy ott hívják, Gabóhoz.

A sokórányi forgatott anyagot egymagam szerkesztem, vágom, az eredményről és a részeredményekről itt számolok majd be. Addig is íme egy trailer-féle, egy 5 perces videó, illetve néhány fotó, amelyek talán megmutatják a hangulatot, amely meghatározott minden ott töltött percet.